történet

tagok

repertoár

karnagy

 

 

 

 

120


történet

Demecser városban már korábban is működött fúvószenekar. A rendszerváltást követően az együttes feloszlott, elöregedett, a hangszerek eltűntek, vagy eladták őket.


A DEMECSERI FÚVÓSZENEKAR 2007. szeptemberében alakult a Pál Gyula Művészetoktatási Intézmény keretein belül. A Művészeti Iskolában már 2001 óta folyik hangszeres zene oktatás. Az évek során egyre több hangszert sikerült vásárolni, így a rézfúvósok mellett a fafúvós szakok is elindultak. A fúvós hangszereken játszó tanulókból állt össze a zenekar egy budapesti fellépés alkalmából, egyetlen darabbal. Az intézmény művészeti vezetőjének Kiss Gyulánénak a kezdeményezésére együtt maradtak, a Művészeti Iskola az időközben megalakult Fúvószenekari Egyesülettel közösen megteremtette a működéshez szükséges feltételeket, úgymint hangszerek, kották vásárlása, zenetanárok, oktatók biztosítása.
A zenekar vezető karmestere Kasellák Zsolt, aki a klarinétosokat oktatja, a rézfúvósokat Perlinger Tamás,  a fuvolásokat pedig Forgácsné Latin Márta, majd Máté Dóra . A kezdő 14 fő tovább bővült, egyrészt a zenetagozatról kikerülő növendékekkel, másrészt zeneszerető, fúvós hangszeren játszó felnőttekkel. A 2008. évi karácsonyi koncertet már 22 taggal adta elő a zenekar. Az utánpótlás folyamatos, a zenetagozat arra érdemes tanulóiból kerül ki. Koncerteken, fellépéseken a zenekar kiegészül 1-2 kisegítő zenésszel. 2009. februárjában a tagok nevet adtak a zenekarnak: „Citrom Band”. A névválasztás az első fellépésen a zenekar elé rakott citrom nyomán született.

. 2011-ben Megalakult a fúvószenekart támogató egyesület, ami a tárgyi, anyagi feltételeket teremti elő, Kiss Gyula Tibor vezetésével.
Aktív résztvevői a térség rendezvényeinek. A 10 év alatt számtalan fellépésen menetelésen és versenyen vannak túl, ezek között több külföldi bemutatkozás is volt.
Fontosabb eredmények: A zenekar képviselte Magyarországot az Allegromosso Nemzetközi Fesztiválon.
A cserkeszőlői minősítő versenyen felnőtt kategóriában bronz minősítést kapott.
Részt vettek az Országos Dunaújvárosi zenkari versenyen, ahol 6. helyezést értek el.
2014-ben Olaszországban, Giulianovában képviselték Magyarországot a Nemzetközi fúvószenekari versenyen, ahol a rangos „ Sajtó Díjat” kapták meg.
2015-ben A nemzetközi zenekari versenyen Giulianovában  a „Legjobb Zenekar és Mazsorett” díjat kapták, a Hajdúdorogi Mazsorett Együttessel közösen.
2017 áprilisában B kategóriában arany minősítést szereztek.


A 10 év alatt összekovácsolódott csapat tagjai az alapítástól kezdve kitartanak, egyetem, főiskola, munka mellett is. A zenekar aktív tagja a művészeti iskola többi tanára is, Takács Tibor zongoratanár, valamint Koi Gergő rézfúvóstanár. Mindenkit befogadnak, aki örömmel zenél, bekapcsolódik a zenekar életébe, komolyan véve a feladatokat.

 A heti két próba során ritka az olyan alkalom, amikor mindenki jelen van, ezzel nagyban nehezítve a karmester munkáját, de mindig van valamilyen elérendő cél, ami motiválja, hajtja előre ezt a kis közösséget.
  A legközelebbi cél a Hajdúdorogi Mazsorett Együttes  minősítése, amire már a zenekar is hónapok óta készül.

 

A Fúvószenekar megalakulása óta eltelt időszakban megszakítás nélküli, folyamatos fejlődéssel ma már szerves része lett a város és a környező települések zenei életének. Karácsonyi, tavaszi hangversenyeink a színházteremben, telt házzal zajlanak, a nagyon hálás közönség előtt.

A jövőnket illetően úgy látjuk, hogy nagyon sok lehetőség rejlik körzetünk kulturális életének fellendítésében. Fesztiválok és egyéb rendezvények területén, ahol jelentős szereplője és szervezője lehet a zenekar önmagában, és a többi művészeti, kulturális csoporttal együtt is.

 

 

 

támogatás

képek

nyitolap